Programma 2023 – 2024 LUMEN

Met de titel van Rangels compositie LUMEN viert kamerkoor d’Allure zijn 10e
verjaardag! De Latijnse spreuk, die ten grondslag ligt aan de titel: Lumen solium mutuum das (je doet de zon schijnen) vinden we passend bij een koor dat al 10 jaar interessante projecten en programma’s brengt voor de ervaren en oudere koorzanger in Nederland.

Programma
– Gioachino Rossini (1792 – 1868) – Petite Messe Solennelle voor koor, SATB-solisten, piano en harmonium
– Antonin Tučapský (1928 – 2014) – five Lenten motets voor koor SATB
– Alison Isadora (1962) – Merel for female choir and mobilephone
– Natalia Dominguez Rangel (1981) – LUMEN

Rossini – Petite Messe Solennelle – deze mis is en blijft een vrij raadselachtig, hoffelijk en elegant, maar ook in wezen melancholiek werk: een van alle opera-invloeden gespeende kamermuzikale mis. Het werk getuigt van een raadselachtige, merkwaardig soort Rossiniaanse angst, die Freudianen omschrijven als “serene angst”. Zeker in de solistische delen is er sprake van een onheilspellende dramatiek.

Tučapský Five Lenten Motets – De passie-motetten van Tučapský uit 1977 vertegenwoordigen een heel ander idioom. In vijf korte tonale, sterk uiteenlopend in karakter maar uitermate expressieve toonzettingen, verklankt de componist de teksten die bij de passietijd horen.
De sfeer van de verschillende stukken sluit goed aan bij onheilspellende delen van Rossini terwijl de a capella (zonder begeleiding) stukken een mooi en prettig contrast kunnen vormen met de soms oorverdovende en volle klank van Rossini’s mis.

Alison Isadora – Merel, for female choir and mobilephone – In dit dromerige lied vormt vogelzang het poëtisch uitgangspunt en klinkt er een vertraagde merel-opname vanuit de mobiele telefoons van de zangers.

Natalia Dominguez Rangel – LUMEN Lumen is een opening, een inzicht, een hoek die straalt en spreidt. Met kleurrijke akkoorden en elegante melodische lijnen weet Rangel uitdrukking te geven aan het Latijnse gezegde: Lumen solium mutuum das (Je doet de zon schijnen). Overigens ligt het in de bedoeling tijdens de repetitie-periode kleine concertjes in 2 verzorgingshuizen te geven met muziek uit het programma.

Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zullen worden benaderd om de solo’s te zingen en de begeleiding te verzorgen. Het is de bedoeling dat de solisten ook stemrepetities gaan verzorgen en dat een of twee repetities door studenten koordirectie zullen worden verzorgd.